Nalewka Żurawinowa

Opublikowano w Nalewki

Nalewka Żurawinowa

 

Nalewka Żurawinowa posiada niecodzienny smak i głęboki czerwony kolor, który kusi wszystkich smakoszy nalewek. Wyjątkowy aromat i smak nalewka ta zawdzięcza dojrzałym owocom żurawiny, które dzięki wcześniejszemu zamrożeniu oddają całą swą najlepszą esencję alkoholowi.

Nalewka Żurawinowa - przepis

Nalewka Żurawinowa - składniki:

  • 3 szklanki żurawiny
  • 2 szklanki wódki 40%
  • 1 szklanka spirytusu
  • 2 szklanki cukru
  • opcjonalnie laska wanilii
  • 1/3 szklanki wody

 

Nalewka Żurawinowa - sposób przyrządzenia:

  1. Żurawinę włożyć na 3 doby do zamrażarki.
  2. Rozmrozić żurawinę i rozdrobnić ją np. blenderem.
  3. Opcjonalnie dodać laskę wanilii do utworzonej masy.
  4. Wszystko włożyć do słoja i zalać wódką. Odstawić na 9-10 dni.
  5. Po upływie tych dni przefiltrować nalewkę przez gazę lub papierowy filtr do kawy.
  6. Dolać spirytus.
  7. Cukier rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Ostudzić i dodać do nalewki.
  8. Odstawić w słoju na 2 tygodnie.
  9. Po tym czasie przelać nalewkę do butelek i odstawić je na kilka miesięcy.

 

 

Related Articles
Nalewka Gruszkowa

  Nalewka Gruszkowa to trunek, który wymaga cierpliwości. Nalewka ta jest gotowa do spożycia dopiero po 20 miesiącach. Jednak wyjątkowy smak tej nalewki...

Nalewka Jeżynowa

  Nalewka Jeżynowa to słodki trunek o intensywnym smaku jeżyn. Czym bardziej dojrzałe i słodkie jeżyny tym lepsza powstaje z nich nalewka. Ciemny,...

Nalewka z owoców czarnego bzu

  Nalewka z owoców czarnego bzu pomocna jest przy leczeniu przeziębień. Nalewka z owoców czarnego bzu jest coraz częściej przyrządzana nie tylko ze...

Nalewka Malinowa

  Nalewka Malinowa posiada niezwykły smak i aromat świeżych owoców malin. Nalewka ta podawana jest często chorym na grypę i przeziębienie. Nalewki z...

Nalewka z czerwonej porzeczki

  Nalewka z czerwonej porzeczki to słodki dodatek do spotkania przy cieście. Piękny, czerwony kolor tej nalewki kusi tak samo jak delikatny zapach...