Close
In Nalewki

Nalewka Żurawinowa

Nalewka Żurawinowa

 

Nalewka Żurawinowa posiada niecodzienny smak i głęboki czerwony kolor, który kusi wszystkich smakoszy nalewek. Wyjątkowy aromat i smak nalewka ta zawdzięcza dojrzałym owocom żurawiny, które dzięki wcześniejszemu zamrożeniu oddają całą swą najlepszą esencję alkoholowi.

Nalewka Żurawinowa - przepis

Nalewka Żurawinowa - składniki:

  • 3 szklanki żurawiny
  • 2 szklanki wódki 40%
  • 1 szklanka spirytusu
  • 2 szklanki cukru
  • opcjonalnie laska wanilii
  • 1/3 szklanki wody

 

Nalewka Żurawinowa - sposób przyrządzenia:

  1. Żurawinę włożyć na 3 doby do zamrażarki.
  2. Rozmrozić żurawinę i rozdrobnić ją np. blenderem.
  3. Opcjonalnie dodać laskę wanilii do utworzonej masy.
  4. Wszystko włożyć do słoja i zalać wódką. Odstawić na 9-10 dni.
  5. Po upływie tych dni przefiltrować nalewkę przez gazę lub papierowy filtr do kawy.
  6. Dolać spirytus.
  7. Cukier rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Ostudzić i dodać do nalewki.
  8. Odstawić w słoju na 2 tygodnie.
  9. Po tym czasie przelać nalewkę do butelek i odstawić je na kilka miesięcy.

 

 

Related Articles
Nalewka z czerwonej porzeczki

  Nalewka z czerwonej porzeczki to słodki dodatek do spotkania przy cieście. Piękny, czerwony kolor tej nalewki kusi tak samo jak delikatny zapach...

Nalewka z owoców czarnego bzu

  Nalewka z owoców czarnego bzu pomocna jest przy leczeniu przeziębień. Nalewka z owoców czarnego bzu jest coraz częściej przyrządzana nie tylko ze...

Nalewka Jeżynowa

  Nalewka Jeżynowa to słodki trunek o intensywnym smaku jeżyn. Czym bardziej dojrzałe i słodkie jeżyny tym lepsza powstaje z nich nalewka. Ciemny,...

Nalewka Malinowa

  Nalewka Malinowa posiada niezwykły smak i aromat świeżych owoców malin. Nalewka ta podawana jest często chorym na grypę i przeziębienie. Nalewki z...

Nalewka Gruszkowa

  Nalewka Gruszkowa to trunek, który wymaga cierpliwości. Nalewka ta jest gotowa do spożycia dopiero po 20 miesiącach. Jednak wyjątkowy smak tej ...

 

Loading...
Loading...