Nalewka Jeżynowa

Opublikowano w Nalewki

Nalewka Jeżynowa

 

Nalewka Jeżynowa to słodki trunek o intensywnym smaku jeżyn. Czym bardziej dojrzałe i słodkie jeżyny tym lepsza powstaje z nich nalewka. Ciemny, intensywny kolor i aromat tej Nalewki Jeżynowej sprawiają, że nie tylko podniebienie rozkoszuje się tym wyśmienitym trunkiem.

Nalewka Jeżynowa - przepis

Nalewka Jeżynowa - składniki:

  • 1l jeżyn
  • 1/2 kg cukru
  • 1/2 l wódki 40%

 

Nalewka Jeżynowa- sposób przyrządzenia:

  1. Owoce umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
  2. Wsypać jeżyny do słoja przesypując je co chwila cukrem.
  3. Całość przykryć gazą i odstawić na dwa tygodnie w nasłonecznione miejsce.
  4. Przez te dwa tygodnie, codziennie potrząsać słojem aby cukier lepiej się rozpuścił.
  5. Po upływie tego czasu rozgnieść jeżyny i zalać je wódką.
  6. Szczelnie zamknąć słój i odstawić na 10 dni. (codziennie potrząsać słojem)
  7. Po upływie tego czasu całość przelać przez sito wyłożone gazą .
  8. Nalewkę przelać do butelek.
  9. Nalewka ta powinna leżakować przez pół roku w ciemnym i chłodnym miejscu.

 

 

Related Articles
Nalewka Żurawinowa

  Nalewka Żurawinowa posiada niecodzienny smak i głęboki czerwony kolor, który kusi wszystkich smakoszy nalewek. Wyjątkowy aromat i smak nalewka ta...

Nalewka z owoców czarnego bzu

  Nalewka z owoców czarnego bzu pomocna jest przy leczeniu przeziębień. Nalewka z owoców czarnego bzu jest coraz częściej przyrządzana nie tylko ze...

Nalewka Gruszkowa

  Nalewka Gruszkowa to trunek, który wymaga cierpliwości. Nalewka ta jest gotowa do spożycia dopiero po 20 miesiącach. Jednak wyjątkowy smak tej nalewki...

Nalewka Malinowa

  Nalewka Malinowa posiada niezwykły smak i aromat świeżych owoców malin. Nalewka ta podawana jest często chorym na grypę i przeziębienie. Nalewki z...

Nalewka z czerwonej porzeczki

  Nalewka z czerwonej porzeczki to słodki dodatek do spotkania przy cieście. Piękny, czerwony kolor tej nalewki kusi tak samo jak delikatny zapach...