Nalewka Jeżynowa

Opublikowano w Nalewki

Nalewka Jeżynowa

 

Nalewka Jeżynowa to słodki trunek o intensywnym smaku jeżyn. Czym bardziej dojrzałe i słodkie jeżyny tym lepsza powstaje z nich nalewka. Ciemny, intensywny kolor i aromat tej Nalewki Jeżynowej sprawiają, że nie tylko podniebienie rozkoszuje się tym wyśmienitym trunkiem.

Nalewka Jeżynowa - przepis

Nalewka Jeżynowa - składniki:

  • 1l jeżyn
  • 1/2 kg cukru
  • 1/2 l wódki 40%

 

Nalewka Jeżynowa- sposób przyrządzenia:

  1. Owoce umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
  2. Wsypać jeżyny do słoja przesypując je co chwila cukrem.
  3. Całość przykryć gazą i odstawić na dwa tygodnie w nasłonecznione miejsce.
  4. Przez te dwa tygodnie, codziennie potrząsać słojem aby cukier lepiej się rozpuścił.
  5. Po upływie tego czasu rozgnieść jeżyny i zalać je wódką.
  6. Szczelnie zamknąć słój i odstawić na 10 dni. (codziennie potrząsać słojem)
  7. Po upływie tego czasu całość przelać przez sito wyłożone gazą .
  8. Nalewkę przelać do butelek.
  9. Nalewka ta powinna leżakować przez pół roku w ciemnym i chłodnym miejscu.

 

 

Related Articles
Nalewka Żurawinowa

  Nalewka Żurawinowa posiada niecodzienny smak i głęboki czerwony kolor, który kusi wszystkich smakoszy nalewek. Wyjątkowy aromat i smak nalewka ta...

Nalewka z czerwonej porzeczki

  Nalewka z czerwonej porzeczki to słodki dodatek do spotkania przy cieście. Piękny, czerwony kolor tej nalewki kusi tak samo jak delikatny zapach...

Nalewka z owoców czarnego bzu

  Nalewka z owoców czarnego bzu pomocna jest przy leczeniu przeziębień. Nalewka z owoców czarnego bzu jest coraz częściej przyrządzana nie tylko ze...

Nalewka Malinowa

  Nalewka Malinowa posiada niezwykły smak i aromat świeżych owoców malin. Nalewka ta podawana jest często chorym na grypę i przeziębienie. Nalewki z...

Nalewka Gruszkowa

  Nalewka Gruszkowa to trunek, który wymaga cierpliwości. Nalewka ta jest gotowa do spożycia dopiero po 20 miesiącach. Jednak wyjątkowy smak tej nalewki...