Składniki ABC

Opublikowano w Wyposażenie

Składniki ABC

 

Amaretto – To włoski likier migdałowy.

Amer Picon – francuski bitters o smaku pomarańczy i geranium.

Angostura bitters – są to gorzkie wódki charakteryzujące się goryczką przypraw i barwników. Nadają one różne barwy i smaki drinkom. Powstaje on na bazie trynidadzkiego rumu.

Anisette- francuski likier o aromatycznym zapachu i smaku anyżku, kolendry i innych pachnących ziół.

Applejack – To nic innego jak amerykańska nazwa jabłkowej brendy.

Aquavit – Wódka zborzowa pochodząca z krajów skandynawskich, najczęściej posiada smak kminku.

Armagnac- produkowana w Gostonii francuska Brendy, bardzo rzadko dodawana jest do koktajli.

Bacardi – marka rumu, dawniej produkowana na Kubie, dziś wytwarzana na Bermudach, jest to również nazwa drinku.

Baileys Irish Carem- Jest to likier Irlandzki produkowany na bazie whisky.

Benedictine – Wytwarzany w opactwie benedyktynów likier francuski o smaku miodu, przypraw i różnych ziół.

Bitters- to wysokoprocentowe alkohole o smaku ziołowym. Dodawane są do różnych kokili lup pije się je dla celów zdrowotnych. Najbardziej znane i rozpoznawane to: Angostura, Campari, Amer Picon, Fernet Branca.

Bourbon- pędzona z zacieru whisky amerykańska, zawierająca co najmniej 51% kukurydzy.

Brandy- alkohole wysokoprocentowe powstałe po przez destylacje wina gronowego.

Calvados- produkowana w Normandii francuska brandy o smaku jabłkowym.

Campari- bitters pochodzenia włoskiego o smaku chininy.

Cassis- produkowany głównie we Francji likier z czarnej porzeczki.

Chartreuse- wytwarzany w francuskim klasztorze likier ziołowy, którego receptura jest tajemnicą. W zależności od koloru możemy określić jego moc. Zielony likier jest mocniejszy od żółtego.

Cobbler- Napój gaszący pragnienie na bazie cukru i wysokoprocentowego alkoholu, przybrany owocami. Został wymyślony w Ameryce.

Cointreau- jedna z najpopularniejszych marek likieru pomarańczowego. Smak zawdzięcza słodkim pomarańczą znad Morza Śródziemnego i gorzkiej skórce pomarańczy z Karaibów.

Collins- koktajl na bazie wysokoprocentowego alkoholu dopełniony wodą sodową lub ginger ale.

Cooler- jest to drink z syropu lub cukru, wody sodowej albo ginger ale z wysokoprocentowym alkoholem, z pokruszonym lodem, przybrany owocami.

Creme de banane – likier bananowy

Creme de cacao – likier czekoladowy pochodzenia francuskiego o różnej barwie i mocy.

Creme de menthe – likier miętowy o kolorze białym lub zielonym.

Creme de noyeau – likier z pestek brzoskwini i moreli.

Creme violette – likier fiołkowy

Creme Yvette – likier z fiołków parmeńskich pochodzenia Amerykańskiego.

Cup – drink z wina i cydru lub wina wzmocnionego sokiem owocowym. Podawany w w wysokich kieliszkach przed posiłkiem.

Curacao - produkowany przeważnie we Francji i w Niderlandach likier pomarańczowy, z owoców wyhodowanych na Karaibach. Posiada barwę pomarańczową lub niebieską.